1234 стр.
Публикация: 01.11.2023
Равни БГ е коалиция от 37 граждански организации, които се борят активно за защита на правата на човека, устойчиво развитие, застъпничество и подкрепа на уязвими групи. Росина Пенчева е една от шестте жени фотографи с отличителен почерк, наети от агенция Директ Медия Крес да работят по социалната кампания на сдружението – серията Истории за промяната. Вярна на стила си, Росина допринася с черно-бели документални кадри към историята За въздуха и хората – разказ за борбата на сдружение За Земята срещу пагубните за околната среда практики на ТЕЦ София.
Публикация: 16.10.2023
Луларството е сред най-редките занаяти у нас. Именно Гец е първият майстор, който се занимава професионално с изработка на класически двуделни лули от бриар в България.
Включването му в онлайн пътеводителя за майсторство, е по препоръка на Росина Пенчева, която е един от посланиците в мрежата за творчество и съвременно занаятчийство Хомо Фабер на швейцарската фондация Микеланджело. Автор на интервюто за Хомо Фабер e Мая Иванова, а на фотографиите – Росина Пенчева.​​​​​​​
Гец е и един от героите на „Ръчно сътворено. Фотографски дневник“ на Росина Пенчева, продуциран от платформата Capturing Creativity през 2022 г.
Концертът е част от фестивала за ценители Нови тъкачи и насърчава рециклирането
Прессъобщение: 05.09.2023
В ранния следобед на 30 септември соло китаристът и композитор Мирян Колев посреща габровските музикални приключенци с концерт в екоавтобус. Авантюристичното пътешествие е специално капсулно събитие в рамките на микрофестивала Нови тъкачи за Габрово, а крайната му спирка е опознавателна разходка в Регионалното депо за неопасни отпадъци под надслов Чиста работа.
Прессъобщение: 11.08.2023
На 30 септември някогашната текстилна столица на България Габрово посреща микрофестивала Нови тъкачи, преплитащ концерти, визуално изкуство и диджей сет в многопластово артистично преживяване. Събитието преобразява застиналата във времето производствена зала на втория етаж на бившия Техникум по текстил, а една от запазените тъкачни машини става част от декора.
Прессъобщение: 15.08.2023
От 1. до 3. септември тридневният Панаир ви среща с четирима от героите на „Ръчно сътворено. Фотографски дневник“, там е и авторът на проекта.
Прессъобщение: 24.07.2023
Инициативата е част от Mеждународния панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“ и надгражда вече установеното партньорство между музея и Росина Пенчева с нейния авторски проект „Ръчно сътворено. Фотографски дневник“, документиращ български майстори на редки занаяти.
Публикация: 02.04.2023
Фотографският дневник е дигитален проект, който включва шест серии, документиращи някои от най-редките занаяти в България. Авторката e поканена да се включи в европейската инициатива от Община Дряново и Исторически музей – Дряново. Презентацията ѝ, част от българската програма, се състоя на 31. март 2023 г. от 17:30 часа в експозиция „Колю Фичето“.
Европейски дни на художествените занаяти е мащабна инициатива, която се провежда едновременно в редица европейски страни по инициатива на Националния институт за занаяти на Франция. В България координатор на събитието от 2015 година до днес е РСО „Централна Стара планина“.
Прессъобщение: 07.10.2022
Уловените истории за ръчно сътворени творби се съхраняват под формата на дигитален визуален архив. Проектът е вдъхновен от работата на Росина Пенчева като посланик на международната мрежа за творци в областта на занаятите Хомо Фабер към фондация Микеланджело. Целта на „Ръчно сътворено“ е да провокира публиката да погледне към редките занаяти у нас от нова перспектива, да вдъхнови за развитие и адаптиране към днешния ден.
1234 стр.