Новини

Научете най-новото от света ни

Архив Новини: ​​​​​​​1234 стр.
Равни БГ е коалиция от 37 граждански организации, които се борят активно за защита на правата на човека, устойчиво развитие, застъпничество и подкрепа на уязвими групи. Росина Пенчева е една от шестте жени фотографи с отличителен почерк, наети от агенция Директ Медия Крес да работят по социалната кампания на сдружението – серията Истории за промяната. Вярна на стила си, Росина допринася с черно-бели документални кадри към историята За въздуха и хората – разказ за борбата на сдружение За Земята срещу пагубните за околната среда практики на ТЕЦ София.
Луларството е сред най-редките занаяти у нас. Именно Гец е първият майстор, който се занимава професионално с изработка на класически двуделни лули от бриар в България.
Включването му в онлайн пътеводителя за майсторство, е по препоръка на Росина Пенчева, която е един от посланиците в мрежата за творчество и съвременно занаятчийство Хомо Фабер на швейцарската фондация Микеланджело. Автор на интервюто за Хомо Фабер e Мая Иванова, а на фотографиите – Росина Пенчева.​​​​​​​
Гец е и един от героите на „Ръчно сътворено. Фотографски дневник“ на Росина Пенчева, продуциран от платформата Capturing Creativity през 2022 г.
В ранния следобед на 30 септември соло китаристът и композитор Мирян Колев посреща габровските музикални приключенци с концерт в екоавтобус. Авантюристичното пътешествие е специално капсулно събитие в рамките на микрофестивала Нови тъкачи за Габрово, а крайната му спирка е опознавателна разходка в Регионалното депо за неопасни отпадъци под надслов Чиста работа.
На 30 септември някогашната текстилна столица на България Габрово посреща микрофестивала Нови тъкачи, преплитащ концерти, визуално изкуство и диджей сет в многопластово артистично преживяване. Събитието преобразява застиналата във времето производствена зала на втория етаж на бившия Техникум по текстил, а една от запазените тъкачни машини става част от декора.
От 1. до 3. септември тридневният Панаир ви среща с четирима от героите на Ръчно сътворено. Фотографски дневник, там е и авторът на проекта.
Инициативата е част от Mеждународния панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“ и надгражда вече установеното партньорство между музея и Росина Пенчева с нейния авторски проект „Ръчно сътворено. Фотографски дневник“, документиращ български майстори на редки занаяти.
С фоторепортаж, чийто главни герои са виртуозни фолк барабанисти, Росина Пенчева грабна първа награда на XXI издание на конкурса БГ ПРЕС ФОТО за 2022 г. на церемония в център Фотосинтезис.
Единственият в България конкурс за репортажна и документална фотография цели да отбележи най-важните събития и личности за изминалата година в 7 раздела, обхващащи теми като политика, екология, култура и спорт. Журито, оценяващо кандидатите тази година, се състои от бележити фотожурналисти: М. Скот Брауър (САЩ), Звездан Манчич (Сърбия), Огнян Стефанов (България) и Тамаш Зигети (Унгария).
Росина е излъчена за финалист в две категории от раздел Култура, празници и традиции: едната е за фоторепортаж, където печели първото място, а другата – за документално фотоесе, в която е номинирана за сериите Ръчно сътворено, представящи вещи майстори на редки занаяти.
Фотографският дневник е дигитален проект, който включва шест серии, документиращи някои от най-редките занаяти в България. Авторката e поканена да се включи в европейската инициатива от Община Дряново и Исторически музей – Дряново. Презентацията ѝ, част от българската програма, се състоя на 31. март 2023 г. от 17:30 часа в експозиция „Колю Фичето“.
Европейски дни на художествените занаяти е мащабна инициатива, която се провежда едновременно в редица европейски страни по инициатива на Националния институт за занаяти на Франция. В България координатор на събитието от 2015 година до днес е РСО „Централна Стара планина“.
Уловените истории за ръчно сътворени творби се съхраняват под формата на дигитален визуален архив. Проектът е вдъхновен от работата на Росина Пенчева като посланик на международната мрежа за творци в областта на занаятите Хомо Фабер към фондация Микеланджело. Целта на Ръчно сътворено е да провокира публиката да погледне към редките занаяти у нас от нова перспектива, да вдъхнови за развитие и адаптиране към днешния ден.
1234, 5 стр.
към начало