От 1. до 3. септември тридневният Панаир ви среща с четирима от героите на „Ръчно сътворено. Фотографски дневник“, там е и авторът на проекта
Ръчно сътворено. Фотографски дневник, проект на Росина Пенчева, (Capturing Creativity)


ПРОГРАМА

1–3 септември, 09:00–19:00 ч.
Среща с герои на „Ръчно сътворено“
Запознайте се лично с майсторите на редки занаяти и ги наблюдавайте как работят. Луларят Георги Тодоров-Гец и лютиерът Деян Денчев ще ви очакват в къщата с шарладжийска работилница, етаж 2. „Живото човешко съкровище“ Христо Маринов ще бъде в музейната мутафчийска работилница, където обичайно работи, а майстор Петър Паунов ще гостува в музейната бакърджийска работилница.

2–3 септември, 09:00–19:00 ч.
Дигитална презентация на проекта
„Ръчно сътворено. Фотографски дневник“
През 2022 г. Росина Пенчева създава дигитален фотографски дневник, в който запечатва моменти от посещенията ѝ в работилници на майстори на редки занаяти – практикувани от по-малко от 10 човека в страната. Вижте презентацията в музейната църква с училище, етаж 2.

2 септември, 13:30–16:00 ч.
Среща с автора на „Ръчно сътворено“ – Росина Пенчева
Научете повече за възникването на „Ръчно сътворено“, за процеса по проучване и заснемане, лично от автора на проекта, в музейната църква с училище, етаж 2
Международният панаир на традиционните занаяти в музей Етър е единственият в България, организиран по музейна концепция. Мисията му е да образова и възпитава, да съхранява живи традициите в занаятчийското производство. Избрани майстори демонстрират на живо пред публика своя отличителен почерк в модерното приложение на традиционните занаятчийски техники. Посетителите могат да наблюдават уменията, да си купят готово изделие и дори да получат първите си уроци в даден занаят.
Мащабната програма с международно участие включва изложение базар, майсторска надпревара в куюмджийство, съревнование на младежи в бижутерски умения, научен форум, фолклорна програма, АртЗона, множество изложби и други.
Целта на „Ръчно сътворено“ е да провокира публиката да погледне към редките занаяти у нас от нова перспектива, да вдъхнови за развитие и адаптиране към днешния ден. Проектът изследва и връзката между занаятите и устойчивия начин на живот, търси каква е мотивацията на най-младите автори.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Георги Тодоров-Гец, първият майстор у нас на двуделни лули от бриар
Деян Денчев, потомствен гъдулар и майстор-лютиер
Христо Маринов, единственият дългогодишен майстор-мутафчия у нас
Петър Паунов, баш майстор на благородната мед
Росина Пенчева, фотограф и творчески продуцент (Capturing Creativity), чиято мисия е да насочва внимание към културното ни наследствo.
Дейността на едноименната организация на Росина Пенчева е съфинансирана по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ 2022 на Национален фонд „Култура“