В ранния следобед на 30 септември соло китаристът и композитор Мирян Колев посреща габровските музикални приключенци с концерт в екоавтобус. Авантюристичното пътешествие е специално капсулно събитие в рамките на микрофестивала „Нови тъкачи“, а крайната му спирка е опознавателна разходка в Регионалното депо за неопасни отпадъци под надслов „Чиста работа“. Желаещите да станат част от преживяването избират между два тура – с начален час 14:00 ч. и 15:45 ч. Посещението на концерта на колела е безплатно, а поради ограничения капацитет запазването на място в автобуса става чрез записване в онлайн формуляр.
Мирян Колев – E.U.E.R.P.I. фотография: 
© Златимир Араклиев
Мултидисциплинарният артист Мирян Колев живее в Трявна и работи в сферата на експерименталната електронна музика. През последното десетилетие е свирил в над 300 събития в 25 държави в Европа и Азия. Зад гърба си има пърформанс в морски фар в Исландия, концерти в музей в Монголия и на ЖП гарата в Шумен. В един от многобройните си проекти преобразува биоритмите на растенията в звук, който допълнително манипулира чрез звукови ефекти в реално време. Музиката му е минималистична и атмосферна, а задължителната импровизация потапя публиката в космос от звуци и природни елементи. Мирян е познат основно с ембиънт/дроун проекта си E.U.E.R.P.I. Работи и по съвместни проекти с други музиканти, визуални артисти, танцьори, пърформъри и композира музика за арт инсталации, видеа и танцови изпълнения. Преди броени дни излезе и новият му  албум, озаглавен Rivers.
Маршрутът на музикалното приключение започва от спирката до Музея на хумора и сатирата и отвежда пътниците до Депото за неопасни отпадъци в с. Гръблевци. Депото не само разчита на модерните системи за сепариране и компостиране, но и многократно става домакин на културни събития. Неговото създаване наред с внедряването на градски екоавтобуси са сред инициативите, дали повод на габровци да се гордеят с „по-зеления“ си начин на живот.
В рамките на авантюристичната разходка любителите на рециклирането и музикалните импровизации надничат зад завесата на екосъобразното управление на отпадъци. С приключване на тура в депото музикалният автобус ще се погрижи публиката да се озове обратно в центъра на Габрово.
Градски автобус на метан, Общински пътнически транспорт, Габрово, фотография: © Росина Пенчева, 2023
Градски автобус на метан, Общински пътнически транспорт, Габрово, фотография: © Росина Пенчева, 2023
Детайл Регионално депо за неопасни отпадъци, Габрово, фотография: © Росина Пенчева, 2021
Детайл Регионално депо за неопасни отпадъци, Габрово, фотография: © Росина Пенчева, 2021
Уъркшоп за екоорганизации и артисти, организиран през 2021 от Мзуея на хумора. Фотограф: Росина Пенчева
Уъркшоп за екоорганизации и артисти, организиран през 2021 от Мзуея на хумора. Фотограф: Росина Пенчева
След кратка пауза програмата на микрофестивала продължава в Център Кристо и Жан-Клод и бивш Техникум по текстил, с концерт на изявения джаз пианист и композитор Теодор Петков-Тото от 20 ч. Веднага след него застъпва етно-джаз дуото Белева & Хаджигрудев, смело вплитащо звуците на гъдулка и контрабас. Изтъканата от джаз ритми вечер завършва с легендарното „Балкантон носталгия“ винил парти на DJ Skill – един от двигателите на българската хип-хоп и винил култура.
Повече детайли за програмата ще откриете в събитието във Фейсбук.
Бившият Техникум по текстил, Габрово, отскоро Център Кристо и Жан-Клод, фотография: © Росина Пенчева, 2023
Идентичността на събитието е дело на Ивайло Николов и Иван Хадживеликов за платформата Stretch
Информация за артистите и организаторите

Мирян Колев – E.U.E.R.P.I. е музикант, композитор и мултидисциплинарен артист, познат основно с ембиънт/дроун проекта си E.U.E.R.P.I. Работи и по съвместни проекти с други музиканти, визуални артисти, танцьори, пърформъри и композира музика за арт инсталации, видеа и танцови изпълнения.Свирил е в над 300 събития в 25 страни, а в момента живее в Трявна. Водещо име от българската експериментална сцена с 14 издадени албума, а преди броени дни излезе   най-новият, озаглавен Rivers.   
Теодор Петков – Тото е пианист и композитор, издал през 2021 г. авторския си дебют Bake A Biscuit, записан в Габрово заедно с контрабасиста Васил Хаджигрудев и барабаниста Борислав Петров. Теодор започва да свири на пиано едва 3-годишен, а след музикалното училище в Русе и Академията в София завършва и магистърската степен по Креативно музикално продуцентство във Великобритания. Като най-важни в музиката Тото откроява хумора и суинга.
Белева & Хаджигрудев е дуетът гъдулка и контрабас на солистката на Оркестъра за народна музика на БНР Христина Белева и Васил Хаджигрудев – джаз музикант, учил занаята си в Ротердам, Берлин и Малага. Смело локализираният прочит на класическото дуо цигулка-контрабас дебютира официално преди две години с тяхното EP „Трикоп“. Освен него, публиката на  „Нови тъкачи“ ще чуе и някои от най-новите им композиции.
DJ Skill – Стефан Колев е роден в Пловдив и е сред основните двигатели на винил културата у нас. Той е диджей, продуцент, радиоводещ и колекционер на редки грамофонни плочи. Създава „Домъ на плочата – SOUL SEARCHIN“ – своеобразен музей за ценители на винила под тепетата. Skill е неделима част и от проекта „Българи“, съчетаващ фолклор и хип-хоп битове. Създава две специализирани онлайн радио предавания за фънк и хип-хоп.  
Невена Екимова е добре позната художничка от Габрово. Те я учила съвременно изкуство в Норвегия, Исландия и Швеция. Работите на Невена са визуални и тактилни, често съдържат поетичен или перформативен елемент и приканват публиката да се включи. Текстилът е основното ѝ изразно средство, а скулптурите ѝ са изработени от преизползвани материали. Невена е създател на Огледалната зала и на детската зала Град Градина в Музея на хумора и сатирата в Габрово. 
Росина Пенчева (Capturing Creativity) е визуален артист, който през 2013 г. намира призванието си в повдигането на завесата за по-широката публика, показвайки във фотографиите си творческите процеси зад кулисите. Майстори и артисти, занаяти и изкуства – всички те ѝ доверяват близостта и тайните си, за да бъдат уловени същинските интимни велики творчески моменти. Освен фотографията, в Capturing Creativity тя вече втъкава и по-широк спектър проекти, като „Нови тъкачи за Габрово“, чийто основен двигател и идеолог е тя.
Васил Хаджигрудев е музикант и композитор, който се занимава със свободна музика и джаз. Завършва престижната консерватория „Принс Клаус” в Грьонинген. Бил е и в майсторския клас на Милчо Левиев. Съосновател е на международния колектив Horz, на дуета Белева & Хаджигрудев и на авангардната джаз формация ХАКО. Основател е на Хаджиоркестър и Хаджигрудев секстет. Организира концерти-преживявания на нетипични локации – синагогата в Нови Сад, ескалатор в стар мол в Малага, джаз концертите „МОСТ“ на Софийската ЖП гара и сред природата на Нови Сад, „Хилок карнивал“ на битака, ЖП гарата, Хаджи Хасан махала и Братската могила в Пловдив и редица други. Има 5 албума като лидер и множество като гост.
към начало