Новини

Научете най-новото от света ни

Публикация 15.05.2024
Международният пътеводител за съвременно занаятчийство Хомо Фабер на швейцарската фондация Микеланджело включи в редиците си пореден български автор – майсторката на елегантното изкуство на краснописа Жаклина Жекова от Letter Collective. Калиграфката вече разполага със собствен профил в престижния онлайн каталог, който свързва почитателите на фината изработка с талантливи занаятчии от цял свят.
Росина Пенчева, която е единствената личност-посланик за България в движението Хомо Фабер, препоръчва калиграфката за включване в пътеводителя и предоставя фотографии за профила ѝ. Част от кадрите са от дигиталния фотопроект на Росина Без публика от 2021 г., в който Жаклина е един от главните герои.
Второ място за нашия микрофест Нови тъкачи за Габрово в тазгодишната надпревара за Събитие на годината
Публикация: 13.03.2024
Нови тъкачи за Габрово, еднодневното музикално-приключенско събитие на Capturing Creativity, се нареди на второ място в конкурса Събитие на годината в областта на културата, на крачка от победителите от Малка театрална компания и техния маратон Театър 24. Церемонията по връчването на наградата се състоя на 12. март в местната Художествена галерия „Христо Цокев“. Отличието се връчва от НЧ „Будителите 2017“ – Габрово за десета поредна година. 
Микрофестивалът Нови тъкачи беше сред културните събития, номинирани от публиката през 2023 г. Наградата за Събитие на годината се определя от сборно гласуване на жури, съставено от местни експерти в областта на културата и изкуството, и вот на публиката, като тази година за първи път вотът на жури и публика е в пълен синхрон.
Публикация: 02.03.2024
Homo Faber NextGen предлага две програми, които се стремят да направят занаятите релевантни за следващите поколения в културен, икономически и социален аспект. Предназначени за студенти и дипломирани занаятчии, програмите преодоляват пропастта между днешните майстори и утрешните артизани, за да осигурят бъдеще на занаятчийството.
Публикация: 29.02.2024
Юлиян Миков и Димитър Вранчев съчетават експеримент и традиционни техники в своите творби. Творческото дуо преоткрива употребата на неона и му вдъхва нов живот. Характерният стил на ръчната им изработка показва съвършенството на несъвършенствата.
Включването им в онлайн пътеводителя като изгряващи таланти е по препоръка на Росина Пенчева, която е един от посланиците в мрежата за творчество и съвременно занаятчийство. Автор на текста за Хомо Фабер e Мая Иванова.​​​​​​​
Тазгодишната тема е Пътешествието на живота, а творческото ѝ представяне е поверено на филмовия режисьор Лука Гуаданино
Прессъобщение: 08.02.2024
Между 1. и 30. септември във Венеция се провежда третото издание на биеналето за съвременно занаятчийство Хомо Фабер. То кани посетителите на пътешествие, разказвайки през призмата на занаятите забележителните моменти и ежедневната рутина от раждането до отвъдното. Значимите житейски етапи са показани чрез специални предмети, изработени от умели артизани с помощта на специфични техники. От детството до пътуването, през романтиката и мечтите Хомо Фабер 2024 демонстрира майсторството зад предметите, съпътстващи най-ценните моменти в живота.
Публикация: 01.02.2024
Микрофестивалът Нови тъкачи за Габрово, който на 30. септември миналата година преведе публиката през Депото за неопасни отпадъци и бившия Техникум по текстил, е номиниран за Събитие на годината в областта на културата за 2023 г. Еднодневното културно-приключенско преживяване, което вплете в едно музика, визуално изкуство и екология, е продуцирано от Росина Пенчева за Capturing Creativity, с музикална концепция на джазмена Васил Хаджигрудев.
В конкурса, организиран за десети път от НЧ „Будителите 2017“ – Габрово, тази година участват дванадесет събития, отличени от публиката. За любимото си събитие можете да гласувате до 25. февруари 2024. Наградата ще бъде обявена на официална церемония, която ще се проведе на 12. март в Художествена галерия „Христо Цокев“, Габрово.
Публикация: 31.01.2024
Фотографският проект, заснет през 2021 г. и 2023 г., представя сграда в преход – застинала повече от десетилетие, в очакване на трансформация и придобиване на нова функция. Става дума за бившия Техникум по текстил в Габрово, който от 2023 г. е Център Кристо и Жан-Клод.
През 2023 г. фотографката беше приета в VII Academy по Програма за наративна и документална практика за живущи в Югоизточна Европа12-месечното обучение беше водено от проф. Пол Лоу – широко признат фотожурналист, автор, критик и преподавател.
Публикация: 25.01.2024
Тоцев е единственият сертифициран майстор на суха зидария в България към момента, а занаятът е вписан в представителния списък на ЮНЕСКО „Нематериалното културно наследство на човечеството“ през 2018 г.
Включването му в онлайн пътеводителя за майсторство е по препоръка на Росина Пенчева, която е един от посланиците на културното движение за съвременно занаятчийство Хомо Фабер на швейцарската фондация Микеланджело. Автор на интервюто за Хомо Фабер e Мая Иванова, а на фотографиите – Росина Пенчева.
Христо Тоцев е един от героите на дигиталния проект „Ръчно сътворено. Фотографски дневник“ на Росина Пенчева, продуциран от платформата Capturing Creativity през 2022 г.
1234, 5 стр.​​​​​​​
към начало