Новини

Научете най-новото от света ни

Архив Новини: ​​​​​​​1234, 5 стр.
Прессъобщение: 03.06.2022
Живеещият в Ню Йорк художник Даниел Божков е събеседник в новия епизод на подкаста ни за изкуство Говори артистът, който излезе днес. Божков създава „Космическа краставична въртележка“ (Cosmic Cucumber Carousel), провокиран от амбицията на предприемача Илон Мъск да колонизира Марс и предсказанието му, че до 2050 там ще има 1 милион заселници.
Прессъобщение: 24.04.2022
Новото начинание на платформата Capturing Creativity се нарича Говори артистът и е съвместна продукция с подкаст мрежата Говори ѝнтернет. Действието се развива в ателиетата на изгряващи и утвърдени имена от сферата на българското съвременно изкуство, където в непосредствени разговори се обсъжда широк спектър от теми – от предизвикателствата в работата на творците до любимата им музика.
Автор на идеята за подкаста и водеща на разговорите е Маргарита Доровска, а ко-водещи са Еленко Еленков и Владимир Петков – Каладан (ГЍ). Росина Пенчева е ко-продуцент и фотограф. 
Очаква ви мултимедийно преживяване с уникална звукова и визуална идентичност, както и стилен уебсайт, където с помощта на обстоен визуален материал ще можете да се потопите изцяло в света на говорещите артисти.​​​​​​
Прессъобщение: 12.04.2022
Две български творби са представени в Next of Europe – една от 15-те изложби на Хомо Фабер, курирана от Жан Бланшар и Стефано Боери.
Чрез фоторепортаж от мащабното събитие-празник на съвременното занаятчийство, българският посланик в мрежата на Хомо Фабер – Росина Пенчева, представя биеналето.
Прессъобщение: 08.02.2022
За втора година, от 10 април до 1 май 2022 г., ще се проведе най-голямото изложение на занаятите във Венеция – Хомо Фабер: Ръчно творчество за по-човешки свят. Събитието е безпрецедентно културно преживяване, посветено на съвременното художествено занаятчийство, а темата е Живи съкровища от Европа и Япония. Хомо Фабер е една от множеството инициативи на фондацията за творчество и занаятчийство Микеланджело, чиято цел е да преоткрие способността на човешката ръка да създава уникални шедьоври и да подкрепи тези, които го правят най-добре. Освен изложение, Хомо Фабер има и онлайн пътеводител.
Прессъобщение: 19.12.2021
Фотографският проект на Росина Пенчева „Дом на културата – визуално съхранение“ вдъхнови българския композитор Димитър Пенчев, който живее и работи в Канада, да напише музика към него. Димитър Пенчев е известен в театралните среди в България с двете си номинации за Аскеер като при втората печели наградата за „Епични времена“ по Йордан Радичков в Пазарджишкия театър.
Прессъобщение: 02.11.2021
Проектът обединява архитектурно наследство, съвременна музика, видео и фотография. „Дом на културата – визуално съхранение“ има за цел да популяризира един от архитектурните шедьоври на град Габрово – Дома на културата „Емануил Манолов“, преди неговото реновиране. Темата обединява културни организации и артисти в общата задача да се създаде видео и фотографско съдържание, което представя непопулярния интериор на популярната сграда, като се обърне внимание на изключителната й културна стойност.
Публикация: 28.10.2021
Росина Пенчева, фотограф и „посланик на Габрово“ по свои думи, участва в епизод от документалната видео серия „Бъдеще незабравимо – Общности“, кураторски жест в рамките на интердисциплинарния проект FUTURE UNFORGETTABLE. Документалната поредица, снимана през лятото на 2021 година, картографира съществуващи и зараждащи се артистични общности в градовете Велико Търново, Габрово, Варна, Пловдив, София и някои от заобикалящите ги области. Идеята за видео поредицата е на културния мениджър и куратор Веселина Сариева, а самите епизоди са дело на документалиста Владислав Севов.
Прессъобщение: 28.04.2021
Серията от визуални истории за творчество по време на изолация е избрана от инициативата за подкрепа на нови култури проекти на телевизия Bulgaria ON AIR. Медията осигурява видимост на творчески продукти като ги популяризира в своите канали с широка аудитория – телевизия, уеб сайт и социални мрежи. Във видео интервю фотографката Росина Пенчева и автор на дигиталната поредица отговаря на въпроси като Какво е да си автор без публика
Архив Новини: ​​​​​​​1234, 5 стр.
към начало