Концертът е част от фестивала за ценители „Нови тъкачи“ и насърчава рециклирането
Прессъобщение: 05.09.2023
В ранния следобед на 30 септември соло китаристът и композитор Мирян Колев посреща габровските музикални приключенци с концерт в екоавтобус. Авантюристичното пътешествие е специално капсулно събитие в рамките на микрофестивала „Нови тъкачи“, а крайната му спирка е опознавателна разходка в Регионалното депо за неопасни отпадъци под надслов „Чиста работа“.
Прессъобщение: 11.08.2023
На 30 септември някогашната текстилна столица на България Габрово посреща микрофестивала „Нови тъкачи“, преплитащ концерти, визуално изкуство и диджей сет в многопластово артистично преживяване. Събитието преобразява застиналата във времето производствена зала на втория етаж на бившия Техникум по текстил, а една от запазените тъкачни машини става част от декора.
Прессъобщение: 07.10.2022
Уловените истории за ръчно сътворени творби се съхраняват под формата на дигитален визуален архив. Проектът е вдъхновен от работата на Росина Пенчева като посланик на международната мрежа за творци в областта на занаятите „Хомо Фабер“ към фондация „Микеланджело“. Целта на „Ръчно сътворено“ е да провокира публиката да погледне към редките занаяти у нас от нова перспектива, да вдъхнови за развитие и адаптиране към днешния ден.
Прессъобщение: 03.06.2022
Живеещият в Ню Йорк художник Даниел Божков е събеседник в новия епизод на подкаста за изкуство „Говори артистът“, който излиза на 3 юни, 2022. Божков създава „Космическа краставична въртележка“ (Cosmic Cucumber Carousel), провокиран от амбицията на предприемача Илон Мъск да колонизира Марс и предсказанието му, че до 2050 там ще има 1 милион заселници.
Прессъобщение: 08.02.2022
За втора година, от 10 април до 1 май 2022 г., ще се проведе най-голямото изложение на занаятите във Венеция – Хомо Фабер: Ръчно творчество за по-човешки свят. Събитието е безпрецедентно културно преживяване, посветено на съвременното художествено занаятчийство, а темата е Живи съкровища от Европа и Япония. Хомо Фабер е една от множеството инициативи на фондацията за творчество и занаятчийство Микеланджело, чиято цел е преоткриването способността на човешката ръка да създава уникални шедьоври и подкрепата за тези, които го правят най-добре. Освен изложение, Хомо Фабер има и онлайн пътеводител.
Прессъобщение: 19.12.2021
Фотографският проект на Росина Пенчева „Дом на културата – визуално съхранение“ вдъхнови българския композитор Димитър Пенчев, който живее и работи в Канада, да напише музика към него. Димитър Пенчев е известен в театралните среди в България с двете си номинации за Аскеер като при втората печели наградата за „Епични времена“ по Йордан Радичков в Пазарджишкия театър.
Прессъобщение: 02.11.2021
Проектът обединява архитектурно наследство, съвременна музика, видео и фотография. „Дом на културата – визуално съхранение“ има за цел да популяризира един от архитектурните шедьоври на град Габрово – Дома на културата „Емануил Манолов“, преди неговото реновиране. Темата обединява културни организации и артисти в общата задача да се създаде видео и фотографско съдържание, което представя непопулярния интериор на популярната сграда, като се обърне внимание на изключителната й културна стойност.
Прессъобщение: 12.04.2021
Росина Пенчева представя онлайн своя авторски документален проект „Без публика“, който проследява работата на четири различни творчески процеса, реализирани в условията на изолация от публиката. Кадрите са направени от декември 2020 до април 2021 г. „Без публика” включва следните визуални истории: „Как оживяват куклите“, „Извън сцената: Весела Морова“, „В студиото: Letter Collective“ и „Майстори барабанисти от Балканите“.
„Гледни точки“ отварят среща за разговор
Прессъобщение: 12.11.2015
Съвместната изложба „Гледни точки“ на Петринел Гочев, Рин Ямамура и Росина Пенчева ще бъде открита на 13 ноември от 18:00 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев“, Габрово. Ден по-късно, на 14 ноември от 17:00 ч. отново в галерията ще се проведе среща-разговор с Петринел Гочев на тема „Художественият образ – основа на родова, гражданска и национална памет в света на изчезващите граници“. Събитията са част от проекта „Памет – минало, памет – настояще, памет – бъдеще“, осъществен от НЧ „Христо Смирненски 1949“ с финансовата подкрепа на Програма Култура 2015 на Община Габрово и партньорството на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Художествена галерия „Христо Цокев“ и Държавен архив – Габрово.