Фотография: © Златимир Араклиев
Мирян Колев – E.U.E.R.P.I. е музикант, композитор и мултидисциплинарен оригинал, познат основно с ембиънт/дроун проекта си E.U.E.R.P.I., работил съвместно с десетки нови световни майстори в два пъти по толкова модерни занаяти – танц, инсталация, пространство, театър, филм, дигитална среда. Шаман, живеещ днес в Трявна, който слиза от планината специално за нашия езотеричен пост-модерен ритуал – концертите на колела до Депото за неопасни отпадъци. Филмова музика за документално road movie, екологичен пост-ортодоксален атмосферик госпъл или синтетичен минимъл блус за машини и хора в реално време? Има само две възможности да разберем: дотам и обратно.
Фотография: © Теодора Николова
Теодор Петков – Тото е пианист, композитор и преподавател, издал през 2021 г. авторския си дебют Bake A Biscuit, отдаващ почит към великите майстори на би-боп ерата на джаза. Новият майстор, работил неведнъж в региона – съвсем нагледно, буквално с двете си ръце, ще зададе от своя „стан“ ритъма и хармонията на втората част от програма „Нови Тъкачи за Габрово“.
Фотография © Дарина Златкова 
Белева & Хаджигрудев е дуетът гъдулка и контрабас на солистката на Оркестъра за народна музика на БНР и един от най-активните ни млади джаз майстори, учил занаята си в Ротердам, Берлин и Малага. В смело локализирания прочит на класическото дуо цигулка-контрабас, #balkan #folklore #cinematic е само началото на безброя тагове, с които можем да търсим определения на тяхното съвместно изкуство, дебютирало официално преди две години с тяхното EP „Трикоп“. Освен него, в сградата на бъдещия център за съвременно изкуство ще звучат и някои от най-новите им композиции.
Христина Белева: Facebook • Instagram
Васил Хаджигрудев: Facebook • Instagram •​​​​​​​ BandCamp
Фотография ©Виктор Цонев
DJ Skill е тракийски майстор от Филибето, за когото отдавна няма тайни в тъкането на два грамофона. Ако следите нишката на винил културата у нас, знаете, че този псевдоним не е никак случаен и зад него стои един от основните ѝ двигатели у нас. Във финала на нашата програма, неговият подпис гарантира единствено и само забава категория първо качество, вдъхновена от старите майстори на българската естрадна музика. Носете си обувките за танци.
Фотография © Росина Пенчева
Невена Екимова е артист, чието око не се плаши, а вероятно една от причините е артистично-академичната ѝ закалка в Норвегия, Исландия и Швеция. Тя е буквално Gabrovo’s finest: енергийно-ефективните ѝ скулптури с материали втора ръка са генетичната гаранция за регионална свързаност и релевантност. Няколко от най-въздействащите ѝ творби са специалните гости в музикалното приключение „Нови тъкачи“.
Разбира се, новите български културни материи – също като старите – се усещат най-добре от първа ръка, макар и да сме убедени, че прилягат на всеки.
Каним ви да дойдете за своята мостра лично.

Време е за нови тъкачи

към началото