Културата на България е най-фината ни социална тъкан. Вещо, усърдно, тихо и продължително майсторѐна от една страна, уязвима и съответно лесно податлива на натиск, промени и дежурното варварство от друга. Въпреки това, културата отказва да ни изостави толкова лесно на битовизмите, поголовното стадно консуматорство и забравата. И докато доскоро за нея бяха абонирани редовно най-вече жителите и гостите на столицата, в най-ново време тя отново „никне“ и в някога най-естествените си български среди – възрожденските огнища като Велико Търново, Русе… и Габрово. Отнема една кратка разходка дори и за незапознатите, за да се разбере ясно, че Габрово знае отлично какво е културна тъкан и е зареден догоре с традицията на нишките, чудно сплетени в магично вдъхновение. Трябват само нови тъкачи.
 Център Кристо и Жан-Клод, Росина Пенчева, Capturing Creativity
Детайл от бившия Техникум по текстил в Габрово, 2021 © Росина Пенчева
„Нови тъкачи“ е музикално преживяване с културно-приключенски характер, което на 30. септември ще преведе публиката през Депото за неопасни отпадъци и бившия Техникум по текстил в Габрово. Чрез музика еднодневният микрофест ще съпътства екологичните поклонници по пътя им „дотам и обратно“ и ще озвучи пространствата на някогашния техникум по три коренно различни начина.

Специалното автобусно поклонение до Депото ще бъде озвучено от музиката на електроакустичния авангардист Мирян Колев – E.U.E.R.P.I., понастоящем базиран в Трявна, чиито оригинални проекти представят музика с интелектуален, медитативен, но и модерен характер.

Изборът на двете на пръв поглед нестандартни места – депо за отпадъци и изоставена сграда – е съобразен с приоритета на местното управление за социализация на пространства. Габровското депо,  освен отличник по сепариране и компостиране, е и опитен домакин на културни събития, ще даде на публиката специален достъп до многобройните си взаимосвързани процеси. Бившият текстилен техникум, в който пак надникваме ексклузивно-задкулисно, също е пространство във вълнуващ процес – частица от залежалото ни архитектурно наследство, което след дългогодишен сън се буди за нов живот като Център Кристо и Жан-Клод.
 Център Кристо и Жан-Клод, Росина Пенчева, Capturing Creativity
Механичен тъкачен стан в бившия Техникум по текстил в Габрово, 2023 © Росина Пенчева
Втората част на музикалното тъкане събужда становете (или поне техните духове) в сградата на някогашното училище за майстори на текстила. Тя ще бъде открита от пианиста и композитор Теодор Петков – Тото. Магичен сет за пиано и вътрешни слушателски диалози от истински местен маестро. След него един от най-новите български етно-джаз проекти – този на дуото Белева и Хаджигрудев, ще ни покаже нагледно как тъкат гъдулка и контрабас. Финалът – отново в концепцията за приемственост и устойчивост – е великолепното популярно Балкантон винил парти от DJ Skill – легенда на хип-хоп и винил културата, както и доказан клубен парти-любимец от национален мащаб.
Еднодневното авантюристично упражнение по устойчивост, приемственост и ново вдъхновение оживява габровската алтернативна културна сцена, провокирайки необходимостта от различни форми на артистично изразяване. „Нови тъкачи“ вплита темите изкуство, архитектурно наследство и екология в естествената материя на живота в Габрово.
Дуото Белева & Хаджигрудев, фотография © Дарина Златкова
Тъ́кан, съществително име, женски род
тъканта́, мн. тъ́кани, ж.
1. Материя, изработена чрез тъка́не.
Копринена тъ́кан.
2. Само ед. Начин, по който е изработена такава материя.
Сбита тъ́кан.
3. Прен. Само ед. Съдържание, основа.
В тъ́канта на разказа са вплетени оригинални идеи.
4. Спец. В животинските и растителните организми – съвкупност от еднородни по строеж, произход и функция клетки.
Съединителна тъ́кан. Мускулна тъ́кан.

Какво е тъ́кан? Със сигурност е нещо осезаемо и нещо свързано. А можем ли с тази дума да опишем културата ни? Отговорът – на 30.09 в Габрово.
„Нови тъкачи за Габрово“, културна програма, продуцирана и селектирана от Росина Пенчева за Capturing Creativity в колаборация с Васил Хаджигрудев
c финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма „Култура“ 2023, приоритет „Творческо преживяване и социализация на пространствата“
Национален фонд „Култура“ по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ 2022
и Министерство на културата по програма „Разпространение на спектакли и концерти в областта на музикалното изкуство” 2023.

Време е за нови тъкачи

към началото