Grassroots (амер. англ.) – движение, организация, събитие или друго социо-културно явление, включващо жителите на даден район или регион като основна движеща сила за промяна или към подобрение на средата.
Бившият текстилен техникум в Габрово е пространство във вълнуващ процес – ценна частица от залежалото ни архитектурно наследство, която след дългогодишен сън се буди за нов живот като Център Кристо и Жан-Клод. По време на микрофестивала успяхме да надникнем ексклузивно в трансформиращата се сграда, а тук ще надигнем и вътрешната завеса, за да хвърлим любопитен поглед към задкулисните механизми, които задвижиха стана и изтъкаха многопластовото изживяване Нови тъкачи за Габрово.
Ласка за тялото, ламбада за очите!​​​​​​​
Намерените в бившия текстилен техникум дантели се превърнаха в пищна тактилна инсталация, но хич не се дадоха без бой. Благодарности на всички, които мериха, размотаваха, връзваха и развръзваха, и най-вече на Гергана Лазарова-Рънкъл – командир на сговорната дружина, която повдигна планината от дантели чааак до тавана!
Вдига, носи и извозва – културните хамали
Няма да се лъжем – пренасянето на старинно пиано, дори само до втория етаж на бивше текстилно училище, клони повече към сизифовски труд, отколкото към майтап работа. Но пък всяко усилие е сладко, когато сме с приятели. Благодарение на многото помагащи ръце, майсторът-пианист Теодор Петков – Тото имаше на какво да изработи многопластовите си музикални тъкани.
Варели и кипели
Няма как да пием, без да танцуваме. Обаче пък няма как да танцуваме с питие в ръка! Основен казус за Новите тъкачи бяха масите и баровете, и той се реши много по габровски – отново по способа Направи си сам, първа точка от методологията От нищо-нещо. Навсякъде из бившия техникум стояха скупчени високи варели от мукава, стари герои от училищно време, изправени сякаш в очакване на нови приключения – с перфектна височина за опиране на лакът, завършващ с чаша крафт бира, или за „небрежно“ надвесване при интимно шушукане. Емблематичните варели отново се озоваха в центъра на глъчката и се надяваме да са поне толкова доволни от нас, колкото и ние от тях.
Музика, завеса, начало!
Из някогашната тъкачна работилница, която префасонирахме в концертна зала, галерия, бар и дискотека, тук-таме висяха прашасали и изсветлели от времето бившочервени пердета. Имаше обаче нещо изящно в начина, по който светлината минава през тях, и след като ги смъкнахме и изпрахме, им намерихме ново място, осветление и амплоа. Тъжните пердета се превърнаха в разкошна театрална завеса. Аплодисменти и нека шоуто да започне!
Бележка от организаторите: всички намерени в сградата на Център Кристо и Жан-Клод, вещи и артефакти са използвани грижовно и са върнати по местата им след края на събитието, за да могат да се ползват по габровски още много пъти.
ДоброволЧЕСТВО от
Веселин Пенков, Велина и Ева Спахиеви, Цветелина Даскалова, Валентина Рачева, Николет Иванова – Титко, Александра Иванова – Аля, Богомил Генчев, Ирина Крумова-Стоименова с Мартина и Борислава Стоименови, Ралица Стойчева, Галина Динева – GalZz, Ралия Георгиева, Лили Цонкова, Илиян Шаранков, Невена Екимова, Атанас Янчев, Христофор Пенчев – Фори Скея, Трифон Андреев, Николай Николов – Враб
СПЕЦИАЛНИ БЛАГОДАРНОСТИ на
Любомира Костова, Калоян Николов, Александър Лалев, Стефан Косев, Иво Пейчев, Павлина Пенчева, Мирослав Пенчев

Научи повече за Нови тъкачи за Габрово