Създаваме изкуство заедно с деца от аутистичния спектър
Все още има един куп неща, които не знаем за аутизма. Една от причините за това е, че хората с разстройства от аутистичния спектър често комуникират по начини, коренно различни от нашия, и поради това вътрешните им светове остават забулени в мистерия. Понякога аутистите са смятани за хора със забавено развитие, докато истината е, че те имат както специални потребности, така и уникални умения. Целта на музикалния проект Интуиция е да насърчи деца от аутистичния спектър да развият и развихрят тези умения, като им предложи нови начини на изразяване под формата на музициране с разнообразни инструменти в групов формат. Идея на експерименталния музикант Мирян Колев и продукция на платформата Сapturing Сreativity, Интуиция цели да насочи лъч светлина към вълнуващите вселени, стаени у често мълчаливите и наглед чудновати деца, и да сподели със света тяхното творчество.


Въпрос на интуиция
Като поклонник на експеримента в правенето на музика Мирян Колев е силно заинтригуван да работи с децата от център „Дъга“ чрез метода на интуитивното музициране. Резултатът, както често се случва и в собствените му импровизации, е непредвидим, а самият процес на създаване на музиката е същността, ядрото и истината в начинанието. Публичното представяне на събрания в сесиите материал цели да извади на показ редки способности и специфични таланти у децата, които често могат да ни изненадат и впечатлят. Курирането на изпълненията, които съставят албума, също е ключово за неговото израстване като произведение на изкуството. За музиканта това е рядък шанс да покаже аутизма в нова и положителна светлина.


Интуитивно музициране
За разлика от конвенционалната музика, за която от векове се пишат музикални теории, тонални системи и композиционни принципи, интуитивната музика е сравнително слабо позната днес. Тя представлява вид импровизация, базирана на създаване на момента, без задължително фиксирани правила. Вместо традиционна музикална партитура на изпълнителите могат да се дават разнообразни инструкции и идеи – както словесни, така и визуални.

Интуитивното музициране вероятно е прародителят на музиката – зародило се хилядолетия преди да бъде „открито“ и дефинирано, то стои в самата основа на музикалността на Хомо Сапиенс. Една от целите на Интуиция е да запознае широката публика с някои експериментални музикални практики, като например интуитивната музика и свободната импровизация. Мирян Колев вярва, че без да се поставят предварително зададени рамки и очаквания, музиката може да бъде изразена директно – точно по начина, по който извира от съзнанието на децата. В случая важни са не музикалните умения, а предаването на емоции чрез звук в чист вид.


Грабни момента
Платформата за творчески дейности Capturing Creativity е рожба на фотографа Росина Пенчева, която открай време гори от желание да улови неуловимото – бързо прелитащите моменти и мимолетните проблясъци във вечно менящия се пейзаж на творческия процес. С Интуиция тя за пореден път навлиза в територия, където рядко стъпва фотообектив, за да документира съвместното музициране на Мирян Колев и младите участници от Дневния център за работа с деца от аутистичния спектър „Дъга“, София. Фотоесето ѝ, както и музикалният албум на Мирян, резултат от съвместната работа с децата, са в пълно съзвучие с мисията на Capturing Creativity да запознава публиката с процеси на съзидание в неочаквана обстановка и да насочва вниманието към интересни и важни социални теми. 


Всички под дъгата
Незаменим партньор в съвместното начинание Интуиция е сдружение „Асоциация Аутизъм“, с чиято помощ се включват младите участници от дневен център „Дъга“. Сдружението е основано през 2003 г. от родители на деца и младежи с разстройства от аутистичния спектър. Целта на сдружението е хората с аутизъм да разгърнат своя потенциал и да пораснат като достойни личности, самостоятелни и добре интегрирани в обществото. Сред основните дейности на Асоциацията са разкриване на социални услуги за деца и младежи с проблеми от аутистичния спектър и организиране на ежедневни занимания и специализирано обучение както за деца, така и за родители.

В момента кипи труд и творчество по създаването на този проект. Очаквайте публичното му представяне в София и Велико Търново през октомври 2024 г.
„Интуиция“ е проект за култура и изкуство, продуциран от Росина Пенчева за Capturing Creativity по идея на Мирян Колев. Реализира се с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“, направление музика, 2023 и в партньорство със сдружение „Асоциация Аутизъм“.
към начало