Триизмерна арт инсталация
Читалня за научна фантастика
Диджей сет на живо

В Габрово има едно доста необичайно място за мечти. Мрачно е, мирише подозрително, и някак автоматично превключваш в стегната походка, за да излезеш по-бързичко оттам. За художничката Невена Екимова обаче подлезът до габровската автогара не е нищо по-малко от вълшебен тунел във времето. Всеки ден тя минава през слабо осветената подземна улица с празни ниши за обявления и призраци на бивши магазинчета, и я преобразява във въображението си. В минали години тук е врял и кипял живот – добре де, идвал си да си купиш чехли или чорапогащник, не е кой знае какво, но поне си можел да срещнеш познати и да прочетеш местния културен афиш. А сега пространството стои някак самотно, чак кънти от празнота. Колко забавно би било да вдъхнем нов живот на пустеещите ниши и осиротелите стаички – с някоя мащабна арт инсталация например…
Capturing Creativity успява да сбъдне фантазията на Невена с поредното ни шеметно приключение – Инфундибулум Микрофест!

Инфунди-какво?
Скоропоговоръчната дума инфундибулум всъщност означава фуния на латински. Името на микрофеста е вдъхновено от измисления феномен хроно-синкластичен инфундибулум, гениално творение на безкомпромисния сатирик Кърт Вонегът. Това са произволно появяващи се места във Вселената, които изкривяват време-пространството, и където всички различни видове истина съществуват в хармония и всеки е прав (тоест като в социалните мрежи, само че наопаки). Ако имаш съмнителния късмет да попаднеш в такава фуния, ще прекараш остатъка от съществуването си разтегнат из космоса като въздълга пружина. Временно ще се материализираш на всяко място, което пресече пътя ѝ, като често се подвизаваш в много къде и кога едновременно.
Главозамайващото заглавие пасва идеално на концепцията на художничката Невена Екимова, която ще измайстори за любимия си подлез триизмерни инсталации от метал, вдъхновени от Айнщайновите, Вонегътовите и най-вече личните си теории за гънките във време-пространството. Фантастичното въображение на Вонегът, преди десетилетия надъхало директора на Дома на хумора и сатирата Стефан Фъртунов да прескочи океана и да му връчи лично награда за литература, днес вдъхновява тематиката на нашето събитие от космически мащаб. Ще зарадваме хора от поне три генерации с еднодневна поп-ъп читалня, фокусирана върху заглавия от фантастичния жанр от миналото до днес, със специален акцент върху култовата Библиотека Галактика – издателската поредица научнофантастични романи от цял свят с незабравимите корици на Текла Алексиева. С намигване към миналото, изпълнено с богати фантазии и трудни реалности, срещаме истините на различни поколения в микрофест, който се надяваме да ви докосне лично, независимо от възрастта, цвета или планетата ви.

Добре де… а микрофест какво е?​​​​​​​
В Capturing Creativity обичаме да забъркваме новаторски каши от разнородни таланти, необичайни локации и смесени техники. Нови тъкачи за Габрово, спечелилото второ място местно събитие на 2023-та, е първият ни смел опит в създаването на мъничък фестивал. Той успя да побере впечатляващ набор от музикални, визуални и еко приключения в учудващо малко времеви единици, което го превърна в мини сензация на габровската културна сцена. В момента инфундибулираме, тоест разбъркваме хубаво, втория си микрофест, който завихря съвременно изкуство, ретро фантастика и тематична музика (о, да, пак ще се поклащаме в такт с диджей на живо!) в неустоимо притегателно тържество на въображението. Ако не вярвате – просто елате на 12 октомври. Пада се събота!
Инфундибулум Микрофест е проект на Capturing Creativity по идея на Невена Екимова. Реализира се с финансовата подкрепа на Община Габрово по програма Култура, приоритет Творческо преживяване и социализация на пространствата.
към начало